Matavfallspåsar och påshållare

Här hittar du samtliga ställen du kan hämta matavfallspåsar på. Du hittar även information om påsen och varför du endast ska använda den bruna papperspåsen till matavfallet.

Påshållaren

Placera alltid matavfallspåsen i den påshållare du får av oss. Undvik andra typer av hållare som kanske inte ventilerar påsen lika bra vilket kan medföra att påsen blöter igenom och går sönder. Hållaren går bra att maskindiska, flyttar du så lämnar du den kvar i bostaden/verksamheten.

Matavfallspåsar

  • Använd endast avsedda matavfallspåsar av papper till matavfallet.
  • De påsar vi tillhandahåller får endast användas till att samla matavfall i.
  • Undvik att använda dubbla påsar som standard. Följer du våra sorteringstips som finns i menyn kommer du upptäcka att dubbla påsar inte är nödvändigt.

När du behöver fler matavfallspåsar

Kostnaden för påsarna ingår i den avgift du eller fastighetsägaren betalar för avfallshämtningen och kan hämtas på diverse platser i kommunen.

Här finns alla platser du kan hämta matavfallspåsar på

Så här fungerar papperspåsen

Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall läggs i påsen som får ligga för länge. Du behöver alltså inte ha dubbla påsar bara för att den ofta blir lite blöt och missfärgad.

Frågor och svar om matavfallspåsen

Majsstärkelsepåsen är en bioplast som ska vara komposterbar, men i en biogasanläggning hinner påsen inte brytas ned varför den måste avskiljas för att inte förorena biogödseln precis som alla andra plastpåsar. Papperspåsen behöver inte avskiljas. Majsstärkelsepåsar fungerar dessutom dåligt i förbehandlingen vid biogasanläggningen. Påsarna blir sega och långa, virar sig kring rörliga delar och orsakar driftproblem.

Majsstärkelsepåsar som finns på marknaden idag innehåller fortfarande en mängd fossil olja (polyester, framställd ur råolja). Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara, vilket papperspåsen är.

Inte ens så kallad nedbrytbar bioplast bryts ned under behandlingen i biogasanläggningen där biogödseln produceras. Dessutom ger papperspåsen en tydlig signal om att plast inte hör hemma i matavfallet.

All tillverkning av påsar har en klimatpåverkan, oavsett om påsen är en plastpåse av fossilfri bioplast eller om det är en papperspåse. Uppsala Vatten har gjort en livscykelanalys där man jämfört olika typer av plastpåsar och papperspåsar för avfallsinsamling.

Analysen visar att det bästa valet ur klimatsynpunkt är papperspåsen. Dessutom är klimatpåverkan bara en av flera miljöaspekter att ta hänsyn till vid avfallsinsamling. Vid behandlingen på biogasanläggningen måste all plast sorteras bort, eftersom biogödseln ska spridas på produktiv åkermark. Minskad plastanvändning leder därför till minskad spridning av plast.

Senast ändrad: 07 maj 2022